Így szabályozza Katalónia a turisztikai magánszálláshelyeket
2024. október 05. írta: Bartha Tibor

Így szabályozza Katalónia a turisztikai magánszálláshelyeket

pisosturisticos.pngÉvek óta egyre nagyobb problémát jelent, most egy törvénnyel vonják ellenőrzés alá a magánszálláshelyeket.

Barcelona és sok tengerparti város is nehezen birkózik meg a turizmus okozta többlet terheléssel. Ez nem csupán a tömegek, az illegális árúsok, és vendéglátóhelyek elszaporodása miatt okoz problémát, hanem azért is, mert teljességgel ellehetetleníti a városlakók komfortos életét.

A magánszállások emellett - pont a szabályozatlansága miatt - nem kívánt hatással vannak a mikro lakókörnyezetre is, így szükségessé vált, hogy ezeket megregulázzák.

Az új törvény több fontos pontot is tartalmaz, ami segíthet abban, hogy a megfelelő keretek között maradjon ez a fajta turisztikai szállásforma.

Az új szabályok szerint minden településen 100 főre juthat 10 szálláshely, amit 5 évre kötnek meg és nem hosszabbodik meg automatikusan, csak a megfelelő feltételek esetén lehet újabb 5 évre engedélyt kapni.piosoturisticos02.jpg

Jelenleg csak egy alkalmassági bizonyítvány kell az engedélyekhez, ez a jövőben sokkal szigorúbb megítélés alá esik, ami megnehezíti a nem megfelelő és számú magánszállások létrejöttét.

A licenc nélküli turista lakás tervezési szabálysértésnek minősül, amely "súlyos büntetést" von maga után, ami várhatóan több sikerrel kecsegtet majd a szabályok betartására, mint a jelenlegi, ami bár szintén nem kevés, mégis sok illegális esettel találkozik az erre szakosodott ügynökség.

Csak érzékeltetéseként, mennyire nagy probléma a helyzet a turisztikai szállások terén; Barcelonában ma több, mint 9000 ilyen szállás van, ami talán nem sok, mert 1700 lakosra jut egy magánszállás, ám ezek nagy többsége a belvárosra koncentrálódik, ami egy-egy negyedet élhetetlenné tesz. Katalóniában egyébként 102.798 jelenleg engedéllyel rendelkező magánszállás van, ebből 95.000 a turisztikailag legfontosabb 262 településen.

A rendelet másik hozadéka az lehet, hogy segít a városi lakásprogramban, hiszen akik nem tudják turisztikai szolgáltatásként kiadni a lakást, azok könnyen átterelődhet az albérleti piacra, ami nem csak a kínálatot erősíti, de az árakat is lejjebb nyomja. Ez pedig létfontosságú egy olyan világvárosban, mint Barcelona, ahol az átlagkereset sok esetben nem igazán elegendő a megfelelő lakhatás kialakítására.

Barcelona gazdasági hírei érdekelnek? Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://elconsultor.blog.hu/api/trackback/id/tr2018701080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása