A luxus felé tart Barcelona szállodaipara
2024. augusztus 29. írta: Bartha Tibor

A luxus felé tart Barcelona szállodaipara

lux.JPGEgy évtized alatt erőteljes növekedés volt tapasztalható a szektorban, ám az kérdés, megéri-e ezt az irányt tartani?

Barcelona világvárosi jellege vitathatatlanná vált az elmúlt években. A katalán főváros hangulata, turisztikai infrastruktúrája, építészete és egyedi hangulata milliókat vonz évente. Közülük a gazdagabb réteg sem kivétel, amely a legfrissebb adatok szerint egyre szélesebb palettáról választhat.

A l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), azaz a Katalán Statisztikai Hivatal adatai alapján az elmúlt évtizedben több mint 50%-kal nőtt az ötcsillagos és luxusszállodai kínálat Barcelonában. Míg 2012-ben több mint 8600 ágy volt, addig 2022-ben már 13200 fölé növekedett ez. A csúcskategóriás helyek növekedése sokkal markánsabb, mint az alacsonyabb kategóriájúaké. A négycsillagos szállodák esetében például 18%-kal nőtt ugyanebben az időszakban (a 2012-es 26 420-ról 31 286-ra 2022-ben). Összességében az elmúlt évtizedben 26%-kal nőtt a szállodai férőhelyek száma a városban.

Arról, hogy ez jó-e Barcelonának, megoszlanak a vélemények. Egyfelől a Szállodaszövetség üdvözli ezt az irányt, mert a minőségi vendégek megoldást jelenthetnek a turizmus jelenlegi problémáira.

„Az értékelés rendkívüli és nagyon pozitív. Ez egyezik azzal, amit meghirdetünk, és jövőbeli projektünkkel, azaz a látogatóink típusjavulásának mértékével” – mondja Jordi Clos elnöke az ACN-nek adott nyilatkozatában. "Ez pedig nagyon egyértelmű mutatója annak, hogy az elképzeléseinknek megfelelően haladunk." - teszi hozzá.

Mások úgy látják, ez más szemszögből viszont több problémát is felvet. Carla Izcara, az Alba Sud turisztikai kutatási és kommunikációs központ elemzője szerint

"A csúcskategóriás szállodákban úszómedencék, jakuzzik és fürdőkádak vannak, és sokkal többet is kell mosni. Ami pedig az üzemanyagokat illeti, itt olyan emberekről van szó, akik gyakran utaznak magánrepülőgépen, vagy üzleti osztályon utaznak, ez pedig nagyobb környezetszennyezést eredményez" – mutat rá.

Egy luxus- vagy 5 csillagos szálloda vásárlója napi 242 liter vizet fogyaszt – derül ki a Barcelona Hotel Association februárban publikált tanulmányából. Ez az adat ellentétben áll azzal a 172 liter/fő/nap, amit a barcelonaiak átlagosan fogyasztottak 2023-ban.

De nem csak ezt látja problémának, hanem a turizmus miatti kitettség veszélyét is. „Láttuk a covid idején, de úgy tűnik, feledésbe merült, hogy a turizmustól való függés sokkal sebezhetőbbé tesz minket. Az első lépés a gazdasági diverzifikáció és a turizmus méltányos keretek közé való visszaszorítása kell, hogy legyen.” – mondja.

Utóbbi azonban nem lenne egyszerű, akkor sem, ha ez az ágazat nem biztosít magas jövedelmet az ott dolgozók számára. A l’Observatori del Turisme de Barcelona júniusban közzétett adatai szerint 2022-ben a turisztikai szektor 298 398 embert foglalkoztatott, Közel fele havi bruttó 1000 euronál kisebb fizetést kapott, s ez nagyobb arányban, mint a többi szektorban. Az sem mellékes, hogy a dolgozók 40%-a nő volt, akik átlagosan 25%-kal alacsonyabb fizetést kaptak, mint a férfiak (21 560 euró vs. 28 807 euró évente).

Barcelona gazdasági hírei érdekelnek? Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://elconsultor.blog.hu/api/trackback/id/tr8118477761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása