10 ezer turisztikai ingatlant veszíthet Barcelona
2024. szeptember 18. írta: Bartha Tibor

10 ezer turisztikai ingatlant veszíthet Barcelona

piosoturisticos.JPGA városvezetés egyáltalán nem bánkódik emiatt, sőt szerintük kifejezetten jó tenne a katalán fővárosnak.

A napokban fellángolt a vita Barcelonában arról, hogy 2028-ban felszámolják a jelenlegi gyakorlatot a turisztikai célú ingatlanokkal kapcsolatban. Hétfőn a Barcelonai Turisztikai Apartmanok Szövetségének (Apartur) elnöke, Enrique Alcántara. kijelentette, ha ez megvalósul, abban az esetben a várossal szembeni vagyoni felelősségi követelések összege akár 1 milliárd eurot is elérheti.

Jordi Valls, a barcelonai városi tanács gazdasági alpolgármestere szerint

"Ha ez igaz, akkor a kormány döntése a turisztikai apartmanokkal kapcsolatban több mint indokolt"

miután az ilyen típusú lakásokkal kapcsolatos korábbi szabályozás szerint mindössze 227 eurot kellett fizetni az engedélyért, ami a mostani állás szerint cirka 2,3 millió eurot jelent.

A Generalitat által 2024 végén elfogadni szándékozott rendelet szerint, amely a turisztikai lakásokat szabályozza, 2028-ban közel 10.000 ingatlan veszítheti el a jelenlegi státuszát.

"Ez lehetővé teszi számunkra, hogy 10 000 lakás kerüljön az albérleti piacra vagy eladásra. Ez olyan, mintha 10 000 új lakást építenénk a városban mindössze 5 év alatt" - mondta Laia Bonet, a polgármesteri hivatal várostervezési osztályának vezetője a tervezettel kapcsolatban.

Hogy mennyire problémás a jelenlegi helyzet ezen a területen, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016 óta mintegy 10 500 szabálysértési eljárás és 9 700 bezárási végzést kezdeményeztek mintegy 6 000 illegális lakásra. Havi 300-400 bejelentést észleltek, amelyet követően az önkormányzati ellenőrző csoport a platformok azonnali deaktiválását szokta kérvényezni.

 Barcelona gazdasági hírei érdekelnek? Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://elconsultor.blog.hu/api/trackback/id/tr9718494188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása