Búcsút inthet Katalónia a mediterrán éghajlatnak
2024. szeptember 11. írta: Bartha Tibor

Búcsút inthet Katalónia a mediterrán éghajlatnak

calor.jpgAmi nem jó hír, mert 25 éven múlva még nekik is melegük lesz, pedig ha valahol ott hozzá vannak szokva a forró nyarakhoz.

Az éghajlatváltozás szinte elkerülhetetlennek tűnik sokak számára, ennek jelei Magyarországon is megtapasztalhatóak voltak a nyáron, amikor rekordok dőltek meg a hőmérsékletben. Ez nem csak itt, hanem Katalóniában is így van, sőt, ha a legutóbbi előrejelzést vesszük alapul, akkor bizony pár évtized múlva nem mediterrán országba utazhatunk.

Az Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) tanulmánya - amelyet csütörtökön mutattak be az Európai Meteorológiai Társaság (EMS) Nemzetközi Meteorológiai Kongresszusán Barcelonában - arra a következtetésre jutott, hogy Katalónia és Spanyolország többi része 2050-ben "mediterrán éghajlatból sztyeppei éghajlattá válhat".

A kutatók szerint, ha az elmúlt években tapasztalt felmelegedési tendencia folytatódik, 2050-re a jelenlegi csapadékmennyiséghez képest 14-20 százalék csökkenés is várható, ami miatt a tipikus mediterrán éghajlatból szárazabb és melegebb lesz, ami sztyeppék, sőt sivatagok kialakulásával is jár.

A jövő tehát nem mutat szép képet, de Barcelona azon világvárosok közé tartozik, amely rohamtempóban próbálja mérsékelni lakói számára az éghajlatváltozás okozta időjárási anomáliákat.

Barcelona gazdasági hírei érdekelnek? Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://elconsultor.blog.hu/api/trackback/id/tr8018488971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása